Αυτός ο άντρας θα είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση σώματος!

Σωστά διαβάσατε: Θα γίνει μεταμόσχευση ολόκληρου σώματος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και αυτός θα είναι ο πρώτος που θα την κάνει! Ένας 30χρονος Ρώσος, μηχανικός υπολογιστών, ο οποίος πάσχει από μυϊκή ατροφία, θα είναι ο πρώτος ασθενής που θα υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση κεφαλιού.

Το όνομα του 30χρονου είναι Βαλερί Σπιριντόνοφ και πάσχει από την σπάνια γενετική ασθένεια Werdnig-Hoffman, μια νόσο μυϊκής ατροφίας. Παρουσιάστηκε στον τύπο για να απαντήσει σε όσα ερωτήματα του τεθούν. Αρχικά, δηλώνει έτοιμος για την επέμβαση και ελπίζει να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο. Εμφανίζεται πρόθυμος να εμπιστευτεί τη ζωή του στον αμφιλεγόμενο χειρούργο Σέρτζιο Καναβέρο, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κόψει το κεφάλι του και να το τοποθετήσει με επιτυχία σε ένα υγιές σώμα.

Ο Σπιριντόνοφ είπε πως η απόφασή του είναι οριστική και δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη. "Φυσικά και φοβάμαι. Δεν είναι όμως μόνο τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Θα πρέπει ωστόσο να καταλάβετε ότι δεν έχω και πολλές επιλογές. Αν δεν δοκιμάσω αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε, η μοίρα μου θα είναι πολύ λυπηρή. Κάθε χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει", δήλωσε.

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού έγινε σε έναν πίθηκο πριν από 45 χρόνια ενώ μια βασική επέμβαση διεξήχθη πρόσφατα σε ποντίκι στην Κίνα. Παρόλα αυτά οι επικριτές αυτής της επέμβασης, λένε πως τα σχέδια του Ιταλού γιατρού είναι «καθαρή φαντασία» ενώ τον συγκρίνουν με τον Δρ. Φρανκενστάιν.

Η επέμβαση αναμένεται να είναι πολύωρη, δύσκολη και τρομερά πολυδάπανη. Όμως, αν πετύχει...