Η Κίνα μπλοκάρει το WhatsApp λόγω της συνεδρίασης του ΚΚ

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp αντιμετωπίζει προβλήματα στην Κίνα καθώς η κυβέρνηση έχει ενισχύσει την ασφάλεια για την συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν σωστά και η εφαρμογή κρασάρει συχνά.
Κάποιες φορές, μπλοκάρει εντελώς και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω VPN που παρακάμπτουν το firewall της Κίνας.
Το WhatsApp είναι το μόνο προϊόν του Facebook που επιτρέπεται να λειτουργεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Το Facebook και το Instagram δεν είναι διαθέσιμα στην ηπειρωτική χώρα.

Προβληματικές υπηρεσίες
Οι ανταποκριτές του BBC στην Κίνα ανέφεραν ότι η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp βρίσκεται εκτός σύνδεσης εδώ και μια εβδομάδα.
Μια δοκιμή, πριν λίγες ήμερες, έδειξε ότι οι χρήστες στην Κίνα δεν μπορούσαν να στείλουν βίντεο μηνύματα ή φωτογραφίες σε άτομα εκτός της χώρας.
Το πρόβλημα εστιάζεται στους περιορισμούς video chat και φωτογραφιών του WhatsApp τον Ιούλιο, οι οποίοι αργότερα αναιρέθηκαν.
Ο Ρόμπερτ Λόρενς Κουν, σύμβουλος των ηγετών της Κίνας, τόνισε στο BBC, πως η περίοδος προετοιμασίας για ένα συνέδριο εμπεριέχει περιορισμούς κάθε είδους για να διασφαλιστεί ότι το κρίσιμο συμβούλιο του Κόμματος διεξάγεται υπό ιδανικές συνθήκες.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν όπως συνέβη μετά τα προηγούμενα συνέδρια του κόμματος, προσθέτοντας ότι πολλοί αναλυτές το θεωρούν δεδομένο.
Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC στο Πεκίνο, προ ολίγων ήμερων, άρχισε να γίνεται κουβέντα σχετικά με το μπλοκάρισμα του WhatsApp στις άλλες πλατφόρμες.
Η λύση που ακούστηκε ευρέως ήταν πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί VPN, τα οποία μετά από λίγο μπλοκαρίστηκαν.
Το πρόβλημα με το WhatsApp δεν έχει έχει αντίκτυπο στους περισσότερους Κινέζους, γιατί δεν το χρησιμοποιούν. Ο βασιλιάς των social media σ 'αυτή τη χώρα, είναι το WeChat.

Θα προσπαθήσετε πραγματικά να βρείτε κάποιον που δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή αυτή για να στέλνει μηνύματα, να μοιράζεται φωτογραφίες, να φλερτάρει, να διαβάζει ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο γίνεται μεσώ αυτού. Το WeChat βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας στην Κίνα, οντάς πιο εύκολα διαχειρίσιμο από τους ανθρώπους της Κυβέρνησης, για τους προφανείς λογούς...Κάτι το οποίο δεν μπορεί να παράσχει το WhatsApp. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία, ανάμεσα τους, γιατί μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει μια τέτοιου είδους εφαρμογή και να οργανώσει μια διαμαρτυρία ή να δημοσιεύσει μια αστεία φωτογραφία του Προέδρου Xi Jinping και για αυτό παίρνουν αυτά τα μετρά.

Τεχνολογική καταστολή
Το WhatsApp εμπεριέχει τέτοιου είδους κρυπτογράφηση, η οποία διασφαλίζει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων.
Επίσης, εμποδίζει το Facebook να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε κείμενο, ηχητικό και βίντεο του WhatsApp.
Ο Μπιλ Τέιλορ Μούντφορντ, αντιπρόεδρος της Asia Pacific, δήλωσε στο BBC: «Η Κίνα έχει δείξει μηδενική ανοχή στην κρυπτογράφηση, ειδικά σε πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μοιραστούν προπαγανδιστικό υλικό».
Ο κυβερνοπαρατηρητής της χώρας, πριν λίγες ήμερες, μοίρασε ποινές σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, όπως η Tencent, η Baidu και η Weibo, επειδή δεν κατάφεραν να λογοκρίνουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν, επισήμως, επειδή αναρτήθηκαν fake news και πορνογραφία, καθώς και περιεχόμενο για το οποίο οι αρχές δήλωσαν ότι υποκινεί ηθικές εντάσεις και απειλεί την τάξη της κοινωνίας.