Η Google ανακοινώνει νέα γυαλιά ενισχυμένης πραγματικότητας

Η Google έχει ανακοινώσει μια νέα έκδοση του ακουστικού της, που επικεντρώνεται στις ανάγκες της επιχείρησής της, η οποία πλέον χαρακτηρίζει ένα επίσημο προϊόν Google αντί για ένα πείραμα. Η Glass Enterprise Edition 2 κοστίζει 999 δολάρια, αν και, όπως και ο προκάτοχός της, δεν πωλείται απευθείας στους καταναλωτές. Έχει ένα νέο επεξεργαστή, μια βελτιωμένη κάμερα, μια θύρα USB-C για ταχύτερη φόρτιση και μια ποικιλία άλλων ενημερώσεων.

Η Google εξακολουθεί να μην τοποθετεί το Glass ως προϊόν mainstream. Ωστόσο, φαίνεται ότι αναμένει μεγαλύτερες πωλήσεις του Glass Enterprise Edition 2. Η συσκευή έχει βγεί από το "εργοστάσιο moonshot" και μπήκε στην οικογένεια των προϊόντων της Google, επιτρέποντας στην Google να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αναπτυσσόμενης αγοράς για «φορέσιμα» στο χώρο εργασίας , σύμφωνα με μια δημοσίευση στο blog.

Ο βασικός σχεδιασμός γυαλιού δεν έχει αλλάξει πολύ. Είναι ακόμα μια σχετικά απλή οθόνη heads-up, όχι ένα μεικτό ακουστικό πραγματικότητας της Microsoft HoloLens. Αλλά έχει πάρει μια ώθηση επεξεργασίας με το chip Snapdragon XR1 της Qualcomm, το οποίο έχει σχεδιαστεί για αυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Η Google δηλώνει ότι με τη δύναμη του XR1, τα νέα ακουστικά γυαλιού μπορούν να ενσωματώσουν την «όραση του υπολογιστή και τις προηγμένες δυνατότητες εκμάθησης μηχανών». Η Google έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα εργαλείο ορατότητας για τους καταναλωτές που ονομάζεται Lens, το οποίο προσφέρει δυνατότητες όπως συνιστώμενη μετάφραση και προτάσεις εστιατορίου.

Η Google προσθέτει επίσης νέα πλαίσια ασφαλείας στη Glass σε συνεργασία με την Smith Optics, καθώς και μια μεγαλύτερη μπαταρία και άλλα αναβαθμισμένα εξαρτήματα. Το γυαλί επίσης τρέχει τώρα στο Android, με υποστήριξη για τη διαχείριση συσκευών Android Enterprise Mobile. Η ύπαρξη του Glass Enterprise Edition 2 διέρρευσε μήνες πριν, συμπληρώνοντας νέα που πιθανόν να μετακινούνται στο Android. Αλλά δεν έχουμε πάρει μια πλήρη εικόνα των σχεδίων της Google για το μέχρι τώρα.

Το γυαλί χρεώθηκε αρχικά ως ακουστικό με δυνατότητα αύξησης της μαζικής πραγματικότητας, αλλά μετά από καταγγελίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη λειτουργικότητα, η Google το ξαναέφτιαξε ως εργαλείο για τους χειρουργούς, τους εργοστασιακούς εργάτες και άλλους επαγγελματίες. Η Google μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναφέρει "ταχύτερους χρόνους παραγωγής, βελτιωμένη ποιότητα και μειωμένο κόστος", χρησιμοποιώντας Glass για υπολογιστές χωρίς χέρια ή για αντιμετώπιση προβλημάτων. Η αρχική έκδοση "Explorer Edition" κοστίζει 1.500 δολάρια, οπότε ενώ το κόστος έκδοσης του Enterprise Edition 2 δεν είναι φθηνό, εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο προσιτό.

Αρκετές άλλες εταιρείες εργάζονται επίσης σε γυαλιά ενισχυμένης πραγματικότητας που επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, η Vuzix και η Epson. Εν τω μεταξύ, η AR εστιασμένη στους καταναλωτές δεν έχει φτάσει πολύ μακριά, παρά την ύπαρξη έξυπνων γυαλιών όπως το North Focals. Η μετακίνηση του γυαλιού από το πρόγραμμα X φαίνεται σαν μια ψήφος εμπιστοσύνης από την Google - αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι έρχεται σε ένα ευρύτερο κοινό.