Και το όνομα αυτού, Μαλάλα!

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μία 17χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της.

Γνωστή από τα 11 χρόνια της για την πίεση που ασκούσε μέσω του μπλογκ της για να πάνε τα κορίτσια στο σχολείο, ένας φανατικός το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης

Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσουφζαι,αστροφυσικός της ΝΑΣΑ,ονόμασε Μαλάλα τον νεοανακαλυφθέντα αστεροειδή 2010ΜL48.