Νέα εφεύρεση που θα βοηθήσει τους τυφλούς από την Microsoft

Μέχρι στιγμής, η βοήθεια ενός εκπαιδευμένου σκύλου-οδηγού, για τους τυφλούς είναι αναντικατάστατη. Έρχεται όμως η ώρα που η τεχνολογία θα μπορεί να βοηθήσει ώστε οι διαδρομές στους πολυσύχναστους δρόμους των πόλεων, να είναι πιο ευχάριστες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η Microsoft με την βοήθεια του φιλανθρωπικού οργανισμού Guide Dogs που έχει τη βάση του στην Αγγλία, έχουν εφεύρει και είναι σε δοκιμαστικό στάδιο μια νέα συσκευή η οποία καθοδηγεί των χρήστη σε όλη τη διάρκεια μιας διαδρομής με ηχητικά συνθήματα, με την βοήθεια του smartphone του και ένα σετ ακουστικών.

Το smartphone θα λαμβάνει πληροφορίες μέσω σταθμών εξοπλισμένων με Bluetooth και WiFi και θα μεταδίδονται στον άνθρωπο με τα προβλήματα όρασης μέσω των ακουστικών. Για το πιλοτικό πρόγραμμα, η εταιρεία τοποθέτησε τέτοιους σταθμούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Λονδίνου ώστε να γίνει η πρώτη δοκιμή. Όσοι πήραν μέρος στην δοκιμή ανέφεραν πως οι σταθμοί έστελναν συνεχώς ήχους (με διαφορετικό ρυθμό) καθοδηγώντας τους στο σωστό δρόμο.

Δυστυχώς, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια ώστε να εξοπλιστούν πολλές περιοχές με τους συγκεκριμένους σταθμούς, προκειμένου να γίνει εμπορικό προϊόν αλλά ας ελπίσουμε πως η Microsoft θα βρει τρόπο να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο για τους συνανθρώπους μας με μειωμένη όραση που επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Στόχος είναι να μην το χρησιμοποιούν μόνο άνθρωποι με προβλήματα όρασης, αλλά και τουρίστες που δεν ξέρουν την γλώσσα ώστε να συνεννοούνται. Ακόμα και εμείς, όταν βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο για ψάξιμο και θέλουμε οδηγίες.

Θαυμαστά πράγματα πρόκειται να δούμε στο μέλλον...

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: