Νορβηγία: Τέλος η μετάδοση στα FM!!!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τρομερή τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλά πράγματα που ξέραμε αλλάζουν δραστικά και άλλα καταργούνται. Αυτή τη φορά, φαίνεται πως ήρθε η σειρά των ραδιοφωνικών μεταδόσεων στα FM.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Νορβηγία ήδη προτίθεται να καταργήσει αυτόν τον τρόπο μετάδοσης του ραδιοφωνικού σήματος, προς όφελος της μετάβασης των ραδιοφωνικών σταθμών στη ψηφιακή εποχή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία μετάβασης θα ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου του 2017, αρχικά από το Nordland και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στις περιοχές Troms και Finnmark. Τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου είναι η πολύ μεγαλύτερη κάλυψη που μπορεί να παρέχει, με πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου την ίδια στιγμή.

Η Νορβηγία διαθέτει μόλις 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν στα FM, αλλά και 22 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν ήδη στο πρότυπο DAB (digital audio broadcasting). Σύμφωνα με έρευνα, το 55% των Νορβηγικών νοικοκυριών έχουν στην κατοχή τους κάποιο DAB ραδιόφωνο όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα όπου το ποσοστό εκεί είναι μόλις 20%.

Πολλές άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματα της Νορβηγίας τα επόμενα χρόνια. Στη χώρα μας αν και έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις εδώ και αρκετά χρόνια, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.