Ο Mark Zuckerberg του Facebook «επιβιώνει» στην ψηφοφορία της ηγεσίας

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας την Πέμπτη, οι μέτοχοι είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την ηγεσία του κ. Zuckerberg.

Ο κ. Zuckerberg είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του.

Ελέγχει περίπου το 60% της εκλογικής δύναμης και θα χάσει μόνο αν ψηφίσει εναντίον του.

Μερικοί επενδυτές ζήτησαν να παραιτηθεί από πρόεδρος, καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα τον βοηθήσει να επικεντρωθεί στη λειτουργία της εταιρείας.

Ένας από αυτούς τους επενδυτές είναι η Trillium Asset Management, η οποία κατέχει μετοχές Facebook αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Εάν μπορεί να επικεντρωθεί στο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και να αφήσει κάποιον άλλον να επικεντρωθεί στην ανεξάρτητη επιτροπή καρέκλας, θα ήταν μια πολύ καλύτερη κατάσταση", δήλωσε ο Jonas Kron, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Trillium, στο BBC πριν από την ψηφοφορία.

Είπε ότι ο κ. Zuckerberg θα μπορούσε να εμπνευστεί από τον Larry Page της Google και τον Bill Gates της Microsoft, οι οποίοι είναι ιδρυτές της εταιρείας αλλά δεν είναι πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου.
Παρά τα περισσότερα από ένα χρόνια σκάνδαλα προστασίας προσωπικών δεδομένων και προστασίας δεδομένων, το Facebook ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για την αύξηση των εσόδων και συνεχίζει να προσθέτει νέα μέλη.
Κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο κ. Zuckerberg αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση μετόχων σχετικά με το γιατί δεν θα ορίσει έναν ανεξάρτητο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
Επανέλαβε την άποψή του ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να θέσουν τους κανόνες σχετικά με την ιδιωτικότητα και το περιεχόμενο για να ακολουθήσει το Facebook.

Ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών εμφανίστηκε έξω από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, υποστηρίζοντας ότι το Facebook δεν προστατεύει τους χρήστες του, ιδιαίτερα ανθρώπους από μειονοτικές ομάδες. Αντίστοιχοι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι το Facebook «λογοκρίνει συντηρητικές φωνές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μερικοί μέτοχοι της AGM δήλωσαν ότι το Facebook ήταν ένα "εχθρικό περιβάλλον εργασίας" για άτομα με συντηρητικές απόψεις. Ορισμένοι ζήτησαν από την εταιρεία να εκπονήσει έκθεση σχετικά με την ποικιλομορφία που αντικατοπτρίζει τις θέσεις της για τη δημόσια πολιτική.
Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook Alex Stamos ζήτησε επίσης να παραιτηθεί από τον κ. Zuckerberg ως γενικός διευθυντής.

"Υπάρχει ένα νόμιμο επιχείρημα ότι έχει υπερβολική δύναμη", δήλωσε ο κ. Στάμος στο συνέδριο σύγκρουσης στον Καναδά τον Μάιο.

Ο κ. Zuckerberg υπερασπίστηκε προηγουμένως την ηγεσία του Facebook.

Τον Απρίλιο, δήλωσε: «Όταν κτίζετε κάτι σαν το Facebook, το οποίο είναι πρωτοφανές στον κόσμο, υπάρχουν πράγματα που θα χρειαστείτε.

"Αυτό που νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να μας κρατήσουν υπεύθυνους είναι αν μαθαίνουμε από τα λάθη μας".