Προσεδαφίστηκε το Rosetta στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko

Μία ιστορική επιτυχία σταθμό για το μέλλον της επιστήμης κατάφεραν σήμερα οι επιστήμονες της ESA (European Space Agency).

Η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έγινε η πρώτη που καταφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, και όχι μόνο τον άγγιξε, αλλά προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο κομήτης ονομάζεται 67P/Churyumov-Gerasimenko και ουσιαστικά είναι ένα αρχέγονο παγάκι, το οποίο περιφέρεται στο σύμπαν από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

To Rosetta είναι το σκάφος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P από τον Αύγουστο. Ολοκλήρωσε την αποστολή του απελευθερώνοντας το ρομπότ Philae. Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφιση της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Από τον ευρωπαϊκό ιχνηλάτη και βεβαίως από το πρώτο ρομποτικό σκάφος που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια κομήτη –μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σώμα που κινείται στον διαστημικό χώρο- οι επιστήμονες θέλουν να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια που κρύβει ο παγωμένος γίγαντας για 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια και ενδεχομένως να βρουν ενδείξεις για την δική μας προέλευση.

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας.