Ρομπότ "γενάνε" πιο εξεληγμένα ρομπότ, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!

Νομίζω πως αυτό που διάβασα με ξεπερνάει κάπως. Ακούγαμε για τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ, αλλά δεν νομίζω πως περιμέναμε κάτι τέτοιο από τώρα.

Βρετανοί και Ελβετοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ που μπορεί να φτιάξει άλλα ρομπότ, πιο εξελιγμένα στον τρόπο που κινούνται, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Με λίγη φαντασία, θα μπορούσε κάποιος να πει πως πρόκειται για ένα είδος ρομποτικής δαρβινικής εξέλιξης.

Ακούγεται πολύ φουτουριστικό ένα ρομπότ να φτιάχνει τα δικά του ρομποτάκια, όμως στην ουσία αυτό πέτυχαν οι ερευνητές. Προς το παρόν, τα «μωρά» είναι πλαστικοί κύβοι που έχουν ένα κινητήρα στο εσωτερικό τους. Η κατασκευή τους γίνεται από έναν μητρικό ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει διάφορα σχήματα ρομπότ-παιδιών. Το μητρικό ρομπότ αξιολογεί κάθε φορά ποιες περαιτέρω βελτιώσεις πρέπει να κάνει στον σχεδιασμό του «μωρού», ώστε αυτό να έχει βελτιωμένη απόδοση.

Μέχρι στιγμής το μητρικό ρομπότ έχει δημιουργήσει δέκα γενιές ρομπότ-παιδιών και η τελευταία γενιά μπορεί να διασχίσει διπλάσια απόσταση σε σχέση με την πρώτη, προτού ξεμείνει από ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή μέσα σε δέκα «γενιές» έχει αυξήσει κατά 100% τις επιδόσεις του στον τομέα της κίνησης.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η είδηση με ενθουσίασε, αλλά και με φόβισε, ειδικά όταν θυμήθηκα τα λόγια του Στήβεν Χώκινς!