Τουρκία: Απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας «Nymphomaniac»

Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος στην Τουρκία κατήγγειλαν την απόφαση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης -που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών- να μην επιτρέψει την προβολή της ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Tρίερ. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση της επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ο Γιαμάτζ Οκούρ, μέλος της επιτροπής, αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «Η ταινία περιέχει τολμηρές σκηνές, αλλά έπρεπε να προβληθεί με την επιβολή ορίου ηλικίας». Επίσης, πολλοί Τούρκοι καλλιτέχνες , κάνοντας λόγο για νέο κρούσμα λογοκρισίας από την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (βραβείο Σκηνοθεσίας 2006 για το «Τρεις Πίθηκοι», Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής 2011 για το «Κάποτε στην Ανατολία» του Φεστιβάλ των Καννών), έγραψε στο Twitter «Καταδικάζω κατηγορηματικά την απαγόρευση του 'Nymphomaniac' τη στιγμή που υπάρχει στην Τουρκία όριο ηλικίας» στους κινηματογράφους.

Κανονικά, το πρώτο μέρος της ταινίας επρόκειτο να προβληθεί στις αίθουσες στις 14 Μαρτίου και το δεύτερο μέρος στις 21 Μαρτίου. Η απαγόρευση της προβολής της ταινίας από τις τουρκικές αρχές έρχεται λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και προεδρική επικύρωση νόμου που ενισχύει τον έλεγχο του Διαδικτύου και προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό.