Έως και δύο χρόνια κάθειρξη για όσους τρολάρουν!!!

Μία απίστευτη πρόταση κατατέθηκε για συζήτηση στην βουλή της Μ.Βρετανίας. Σύμφωνα μ' αυτή, όσοι βρεθούν ένοχοι για "τρολάρισμα", θα αντιμετωπίσουν φυλάκισης έως και δύο χρόνων. Οι νέες αυτές κυβερνητικές προτάσεις, κρίθηκαν αναγκαίες μετά από μία σειρά από υποθέσεις παρενόχλησης στο Twitter της βουλευτού του Εργατικού κόμματος, Στέλα Κρίσι η οποία δέχθηκε απειλές βιασμού και όχι μόνο.

Η ανησυχία στη Μ.Βρετανία για την ολοένα αυξανόμενη μάστιγα των αναρτήσεων κακοπροαίρετων μηνυμάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, οι γονείς της Madeleine McCann, του κοριτσιού που εξαφανίστηκε. Ο Chris Grayling, Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε πως πρόκειται για ένα νόμο που θα βοηθήσει στο να καταπολεμηθεί η βαρβαρότητα και σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο να πάρει θέση ενάντια στις ύβρεις της κυβερνο-μαφίας. Τα λεγόμενα trolls είναι δειλοί, που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή. Κανείς δεν θα επέτρεπε τέτοιο δηλητήριο κατά πρόσωπο, οπότε δεν έπρεπε να έχει θέση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπαρχουν και αντιδράσεις βέβαια εναντίον αυτού του νόμου, κυρίως από οργανώσεις που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου. Οι οργανώσεις αυτές προειδοποίησαν πως οι ποινικές κυρώσεις θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου. Θέτουν ευθέως το ερώτημα, εάν θέλουμε πραγματικά να ποινικοποιήσουμε κάθε συμπεριφορά που βρίσκουμε προβληματική; Ενώ, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το ποιος θα κρίνει κάθε φορά το πόσο επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια θα εί ναι το κάθε σχόλιο.

Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του internet trolling και του cyber bulling. Το internet trolling δεν είναι τίποτε άλλο από εξαιρετικά κακόγουστο χιούμορ ενώ το cyber bulling έχει σκοπό να βλάψει ή τουλάχιστον να κάνει τον δέκτη να νιώσει πολύ άσχημα. Μπορεί να μην είναι πολύ διακριτά τα όρια, όμως υπάρχουν. Εάν θέλουν να ποινικοποιήσουν κάποια ιντερνετική συμπεριφορά, γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει να είναι το τρολάρισμα.