Απατεώνες χρησιμοποιούν προφίλ νεκρών ανθρώπων στο Facebook

Το να χάνει κανείς έναν δικό του άνθρωπο είναι από μόνο του μία εξαιρετικά οδυνηρή εμπειρία. Το να χρειάζεται στη συνέχεια να διαχειριστεί τα προφίλ του στα social media, είναι επίσης μία δύσκολη κατάσταση, που κάποιοι απατεώνες φροντίζουν να εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από χρήστες που λαμβάνουν αιτήματα φιλίας από λογαριασμούς που σχετίζονται με νεκρούς φίλους ή συγγενείς τους. Εκτός από το προφανές σοκ που μπορεί να τους επιφέρει ένα τέτοιο συμβάν, υποκρύπτει και μία απάτη που χρησιμοποιούν απατεώνες ώστε να κλέβουν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες.

Τι κάνουν; Είτε δημιουργούν προφίλ 'κλώνους', κλέβοντας στοιχεία από τα προφίλ των χρηστών που έχουν πεθάνει και τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να κατασκευάσουν νέα προφίλ που στην πραγματικότητα ελέγχονται από τους ίδιους ή χακάρουν και παίρνουν τον έλεγχο των ήδη υπαρχόντων προφίλ.

Και οι δύο τεχνικές τους δίνουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα σε φίλους τους -που πιθανώς δεν έχουν πληροφορηθεί τα δυσάρεστα νέα- λέγοντας πως έχουν σοβαρό πρόβλημα, είναι εγκλωβισμένοι σε κάποια μακρινή τοποθεσία και χρειάζονται άμεσα χρήματα. Επίσης, χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς για να στέλνουν μέσω μηνυμάτων συγκεκριμένα link, τα οποία εμφανίζονται ως αυθεντικά, που όμως στην πραγματικότητα περιέχουν ιούς. Ή μπορεί απλά να χρησιμοποιούν αυτά τα προφίλ για να κλέβουν προσωπικές πληροφορίες άλλων χρηστών, που στη συνέχεια τις 'εκμεταλλεύονται' με ποικίλους τρόπους.

Οι ίδιες απάτες μπορεί να γίνουν και στα προφίλ ανθρώπων που βρίσκονται εν ζωή και γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν όταν εντοπίζει κάποιος ένα ύποπτο αίτημα φιλίας, να το απορρίπτει και να το καταγγέλλει.