Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια είναι ανακατεμένα;

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας ή και παλιότερα των γραφομηχανών, δεν έχει τσα γράμματα σε σειρά αλλά είναι μπερδεμένα μεταξύ τους;

Ο Αμερικάνος Christopher Sholes Latham, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη γραφομηχανή το 1868. Η μηχανή αυτή περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά, όπως θα ήταν και το λογικό. Όμως, από την αρχή της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα εξαιτίας της ταχύτητας που δακτυλογραφούσαν οι γραμματείς.

Αρχικά, ως λύση, προτάθηκε οι δακτυλογράφοι να μειώσουν την ταχύτητά που δακτυλογραφούσαν, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν ήταν λογικό. Έπρεπε να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Παρατήρησαν πως το πρόβλημα παρουσιαζόταν κυρίως στα πρώτα γράμματα του Αλφάβητου, τα ποία χρησιμοποιούνταν και περισσότερο. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να ανακατέψει τα γράμματα στο πληκτρολόγιο, ώστε να μην είναι τα πρώτα γράμματα μαζί και να μπλοκάρει η μηχανή. Συν ότι από το μπέρδεμα, θα καθυστερούσαν ούτως ή άλλως οι γραμματείς και θα είχε περισσότερο χρόνο μέχρι να βρεί τη μόνιμη λύση.

Δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι παραπάνω βέβαια, καθώς, όταν μπέρδεψε τα γράμματα και τα έβαλε με την σειρά χρησιμοποίησης και όχι την αλφαβητική,