Ενοχος ο Αυστραλός που διέκοψε τον κωπηλατικό αγώνα Οξφόρδης-Κέμπριτζ

Ένοχο στην κατηγορία διατάραξης της δημόσιας τάξης έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου τον Αυστραλό Τρέντον Όλντφιλντ, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο είχε διακόψει τον παραδοσιακό αγώνα κωπηλασίας των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης, όταν βούτηξε στα νερά του Τάμεση.Το δικαστήριο, πάντως, δεν αποφάσισε την ποινή. Αυτό αναμένεται να συμβεί ως τις 19 Οκτωβρίου, και όπως είπε ο αρμόδιος δικαστής δεν αποκλείεται αυτή να είναι ακόμη και φυλάκιση. Ο 36χρονος αποδέχθηκε την πράξη του στον αγώνα της 7ης Απριλίου, όμως δήλωσε ότι η πράξη του ήταν μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της «κυβερνητικής ελίτ» ενώπιον χιλιάδων θεατών και εκατομμυρίων τηλεθεατών, σε μια εκδήλωση διάρκειας 158 ετών που πραγματοποιούν τα δύο διάσημα Πανεπιστήμια.
Τι είχε συμβεί; Ενώ ο αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Όλντφιλντ βούτηξε στον ποταμό και βρέθηκε ανάμεσα στις δύο βάρκες, οι οποίες είχαν διασχίσει το μισό της διαδρομής, με αποτέλεσμα τη διακοπή για μισή ώρα και την εκ νέου εκκίνηση των δύο οκτάκωπων, με νικήτρια την ομάδα του Κέμπριτζ, η οποία προηγείται πλέον με πέντε νίκες επί της Οξφόρδης, ενώ έφθασε τις 81 στο σύνολο.
«Αυτός ο αγώνας αποτελεί ένα σύμβολο των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στη Βρετανία εξαιτίας των διαφορών των κοινωνικών τάξεων. Το 70% των μελών της κυβέρνησης που έχουν ταχθεί υπέρ της λιτότητας έχουν αποφοιτήσει από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη», αιτιολόγησε την πράξη του ο Όλντφιλντ και συνέχισε: «Το Λονδίνο είναι από τις πιο άνισες πόλεις του δυτικού κόσμου και σχεδόν χειρότερο από την εποχή του Ντίκενς». Ο Όλντφιλντ απελευθερώθηκε με εγγύηση και τελεί εν αναμονή της ποινής, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.