Η Google απειλεί να αφαιρέσει τη μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία εάν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος

Η Google απειλεί να αποσύρει τη μηχανή αναζήτησης από μια ολόκληρη χώρα - την Αυστραλία - εάν τεθεί σε ισχύ ένας προτεινόμενος νόμος που θα αναγκάσει την Google να πληρώσει εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.

"Εάν αυτή η έκδοση του Κώδικα επρόκειτο να γίνει νόμος, δεν θα μας έδινε καμία πραγματική επιλογή παρά να σταματήσουμε να κάνουμε την Αναζήτηση Google διαθέσιμη στην Αυστραλία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google Australia και της Νέας Ζηλανδίας Mel Silva στην Επιτροπή Οικονομικής Νομοθεσίας της Γερουσίας της Αυστραλίας σήμερα.

«Έπρεπε να συμπεράνουμε αφού εξετάσουμε λεπτομερώς τη νομοθεσία ότι δεν βλέπουμε έναν τρόπο, με τους οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια υπηρεσία στην Αυστραλία», πρόσθεσε, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald.

Η εταιρεία, η οποία ασκεί πιέσεις κατά του σχεδίου της Αυστραλίας για μήνες, ισχυρίζεται ότι η χώρα προσπαθεί να την καταβάλει για να εμφανίσει συνδέσμους και αποσπάσματα σε ειδήσεις στην Αναζήτηση Google, όχι μόνο για άρθρα ειδήσεων που εμφανίζονται σε μέρη όπως οι Ειδήσεις Google, λέγοντας ότι «θα ορίστε ένα ασυμβίβαστο προηγούμενο για την επιχείρησή μας και την ψηφιακή οικονομία »και ότι« δεν είναι συμβατό με τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης ».

Η Google έχει μερικούς αξιοσημείωτους συμμάχους που συμφωνούν με αυτό: Ο Sir Tim Berners-Lee, ο δημιουργός του παγκόσμιου ιστού, υπέβαλε τη γνώμη του (βλ. Αριθμό 46 εδώ) ότι «ο Κώδικας κινδυνεύει να παραβιάσει μια θεμελιώδη αρχή του διαδικτύου απαιτώντας πληρωμή για σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένου περιεχομένου στο διαδίκτυο. " Ο Vint Cerf, ένας ακόμη ιδρυτής του διαδικτύου που βοήθησε στο σχεδιασμό TCP / IP, μοιράστηκε παρόμοιες σκέψεις με την Επιτροπή, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι εργάζεται επί του παρόντος για την Google ως επικεφαλής Ευαγγελιστής Διαδικτύου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC), η οποία συνέταξε το νόμο, φάνηκε να προτείνει τον Αύγουστο ότι αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιχείρηση αναζήτησης της Google: «Η Google δεν θα υποχρεωθεί να χρεώσει τους Αυστραλούς για τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών της, όπως η Αναζήτηση Google και YouTube, εκτός εάν το επιλέξει. " Είναι σαφές ότι η Google διαφωνεί.

Όπως εξηγεί η Google στην πλήρη δήλωση της Silva και σε μια συνοδευτική ανάρτηση ιστολογίου, θα προτιμούσε να πληρώσει τους εκδότες ειδικά για τα προϊόντα της στις Ειδήσεις Google. (Ήδη ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την πληρωμή εκδοτών στην Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία τον Ιούνιο.)

Η Αυστραλία δεν φαίνεται να πιστεύει ότι είναι αρκετή. Η ACCC πιστεύει ότι ο προτεινόμενος νόμος αντιμετωπίζει «μια σημαντική ανισορροπία διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ των αυστραλιανών επιχειρήσεων μέσων ειδήσεων και της Google και του Facebook». Όπως το έθεσε ο συνάδελφός μου Jon Porter τον Αύγουστο:
Ο προτεινόμενος νόμος του Australia Media Bargaining Code, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται σε προσχέδιο και στοχεύει το Facebook παράλληλα με την Google, ακολουθεί έρευνα του 2019 στην Αυστραλία που διαπίστωσε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας λαμβάνει ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των διαφημιστικών εσόδων στο διαδίκτυο, παρόλο που μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους προέρχεται οργανισμοί μέσων. Έκτοτε, η βιομηχανία ειδήσεων και μέσων ενημέρωσης έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Το The Guardian αναφέρει ότι πάνω από εκατό τοπικές εφημερίδες στην Αυστραλία έπρεπε να απολύσουν δημοσιογράφους και είτε να κλείσουν είτε να σταματήσουν την εκτύπωση καθώς τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν.

Το Facebook βρίσκεται επίσης στα βλέμματα του ACCC με αυτόν τον συγκεκριμένο νόμο και απειλεί να εμποδίσει την κοινή χρήση των ειδήσεών του και στην Αυστραλία. Και οι δύο εταιρείες αποκαλούν αυτά τα μπλοκαρίσματα σενάριο «χειρότερης περίπτωσης» και η Google επέμεινε ότι δεν ήταν απειλή, αλλά σίγουρα ακούγεται σαν μια.