Η Google ενεργοποιεί τα μπαλόνια του Project Loon στο Πουέρτο Ρίκο

Η Alphabet, αφού έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, προχώρησε στην αποκατάσταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας του Πουέρτο Ρίκο ενεργοποιώντας το Project Loon.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή η Alphabet συνεργάστηκε επιτυχώς με την AT&T για την αποκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του νησιού της Καραϊβικής, που είχε πληγεί από τυφώνες το προηγούμενο διάστημα.

«Με τη συνεργασία της AT&T, το Project Loon καλύπτει τις βασικές ανάγκες τηλεπικοινωνιών και Internet επιτρέποντας δραστηριότητες όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η πρόσβαση σε Online πληροφόρηση, για όσους διαθέτουν συσκευές τεχνολογίας LTE» ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Project Loon, Alastair Westgarth.

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τον Westgarth, αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία machine learning υποστηριζόμενη από ειδικούς αλγόριθμους ώστε να διατηρούνται τα αερόστατα συγκεντρωμένα πάνω από το Πουέρτο Ρίκο.

Τα αερόστατα του Project Loon λειτουργούν σαν αντικαταστάτες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες καταστράφηκαν από το πέρασμα του τυφώνα Μαρία. Την παροχή της υπηρεσίας έχει αναλάβει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος AT&T καθώς η Alphabet δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ωστόσο, ο Westgarth προειδοποίησε ότι το Project Loon παραμένει μία πειραματική τεχνολογία με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές χρονικό διάστημα που θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πουέρτο Ρίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Project Loon να δράσει στην περιοχή για αρκετούς μήνες αφού το 80% του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άρα δεν μπορεί να γίνει άμεση αποκατάσταση του συνόλου των υποδομών.

Παρόλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που το Project Loon ανταποκρίνεται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Στις αρχές του 2017 είχε χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του Περού και τους εκεί παρόχους για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο Internet όταν πλημμύρες έπληξαν την χώρα της Λατινικής Αμερικής.