Κίνα: Ετοιμάζεται η "Υπέροχη Πόλη"!

Τα σχέδια δύο Αµερικανών αρχιτεκτόνων για την "Υπέροχη Πόλη", του Άντριαν Σµθ και Γκόρντον Γκιλ, παίρνουν σάρκα και οστά στην μακρινή Κίνα.

Ο τίτλος φιλόδοξος, και για πολλούς προκλητικός, όμως πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις μία πόλη που θα μπορεί να φιλοξενεί 80.000 κατοίκους, ενώ δεν θα χρειάζεται αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις. Κι όμως, η πόλη είναι έτσι σχεδιασμένη που θα μπορούν να τη διασχίζουν, από το κέντρο της μέχρι τις παρυφές της, με τα πόδια μέσα σε 10 λεπτά.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες σε µια περιοχή έξω από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα. Το στοίχηµα, όπως λένε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, είναι να αποδείξουν στην πράξη ότι το να ζεις σε ένα πυκνοδοµηµένο περιβάλλον δεν συνεπάγεται νοµοτελειακά ότι πρέπει να ζεις πνιγµένος στη ρύπανση και αποξενωµένος από τη φύση.

Το πρότζεκτ της "Υπέροχης Πόλης" θα ξεδιπλωθεί σε έκταση 1,3 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, σε µια περιοχή που περιβάλλεται από κοιλάδες και δάση. Σύµφωνα µε το µάστερ πλαν που παρουσίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο στους ιδιώτες επενδυτές, θα δοµηθεί το 60% της έκτασης µε κατοικίες, εµπορικά κέντρα κ.λπ., το 15% θα είναι χώροι πρασίνου και το υπόλοιπο 25% δρόµοι και πεζόδροµοι.

Τα μοναδικά οχήματα που θα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους είναι αυτά των μέσων μαζικής μεταφοράς, και αυτά όχι μέσα στην πόλη, αλλά σε σταθμούς στα όριά της αφού τα λεωφορεία θα χρησιμοποιούνται μόνο για τη σύνδεση της «Σπουδαίας Πόλης» με το Τσενγκντού και άλλες γειτονικές περιοχές.

Όλα τα κτήρια της πόλης θα παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ θα είναι εφοδιασμένα και με ειδικά συστήματα για τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχιτεκτόνων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας η πόλη θα καταναλώνει κατά 48% λιγότερη ενέργεια από ό,τι μια συμβατική πόλη 80.000 κατοίκων, θα χρειάζεται κατά 58% λιγότερες ποσότητες νερού, θα παράγει κατά 89% λιγότερα σκουπίδια και θα εκπέμπει κατά 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της AS + GG, η πρώτη πράσινη πόλη της Κίνας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 30.000 οικογένειες έως το 2021.