Δύο κινεζικοί υπερυπολογιστές, ο Sunway TaihuLight με ισχύ 93 petaflops και ο Τianhe-2 με 33,9 petaflops, είναι οι δύο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη Top 500, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου πληροφορικής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Ο Tianhe-2 (Γαλαξίας-2) ήταν επί τρία συνεχόμενα έτη ο ισχυρότερος κομπιούτερ στον κόσμο, ώσπου ο TaihuLight τον πέρασε -με μεγάλη διαφορά- τον Ιούνιο του 2016. Ο Νο1 βρίσκεται εγκαταστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας. Η έκπληξη είναι ότι μετά το 1996 οι ΗΠΑ δεν έχουν υπερυπολογιστή ούτε καν στην τρίτη θέση, όπου αναρριχήθηκε ο ελβετικός Piz Daint, ο οποίος διαθέτει πλέον ισχύ 19,6 petaflops μετά την αναβάθμισή του.
Ο αμερικανικός "Τιτάν" (ένας Cray XK7), που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριτζ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 17,6 petaflops (έχει την ίδια ισχύ από το 2012). Πάντως οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα (πέντε) συστήματα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, καθώς και τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματα (169) στο Top 500, έναντι 160 της Κίνας. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 33, η Γερμανία με 28, η Γαλλία με 17 και η Βρετανία επίσης με 17.
Η αμερικανική Intel εξακολουθεί να είναι -με μεγάλη διαφορά- ο βασικός τροφοδότης των επεξεργαστών για τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές (στους 464 από τους 500), ενώ ακολουθούν η ΙΒΜ που έχει παράσχει επεξεργαστές σε 21 συστήματα και η AMD σε έξι. Η Ιαπωνία "χτίζει" έναν υπερυπολογιστή, τον AI Bridging Cloud, ο οποίος προαλείφεται να ξεπεράσει τον σημερινό Νο1 της Κίνας, φθάνοντας στην εντυπωσιακή ισχύ των 130 petaflops.