Μετά τα «έξυπνα» τηλέφωνα, τις «έξυπνες» σήτες, τώρα υποδεχόμαστε τον «Έξυπνο» κάδο!

Σκεφτείτε λίγο, θα θέλατε να έχετε κοντά στο σπίτι σας, ένα «έξυπνο» κάδο?
Θα μου πείτε οτιδήποτε είναι έξυπνο καλό είναι! Τι κάνει όμως ένα κάδο απορριμμάτων έξυπνο? Μα το ότι κάνει μόνος του ανακύκλωση! Ναι ναι, καλά διαβάσατε! Αποτελεί εφεύρεση μιας τετραμελούς ομάδας που αποτελείται από τους: Βύρων Βασιλειάδη, Κώστα Κάβουρα, Σωτήρη Κάβουρα και Γιάννη Λίτσιο. Με τη βοήθεια αυτών τελικά αυτό που φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας έγινε πραγματικότητα: Ένας κάδος μπορεί να κάνει μόνος του ανακύκλωση! Με ποιόν τρόπο όμως ο κάδος αυτός λειτουργεί τόσο «έξυπνα»? Είναι ένας νέος ολοκληρωμένος τρόπος διαλογής και διαχείρισης των σκουπιδιών που ξεκινά από την πηγή. Δηλαδή τα απορρίμματα διαχωρίζονται εξ αρχής προτού πάνε στο εργοστάσιο και διαχωριστούν εκεί όπως είθισται να γίνεται ως τώρα.
Ο έξυπνος κάδος που αποκαλείται SMART ξεχωρίζει εξ αρχής τα απορρίμματα ανάλογα με το υλικό κ εφόσον είναι ανακυκλώσιμο μπαίνει στον αντίστοιχο κάδο για γυαλί, πλαστικό ή μέταλλο, διαφορετικά απορρίπτεται σε άλλο κάδο. Επιπλέον το σύστημα διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν και ειδοποιούν όταν ένας κάδος είναι έτοιμος να γεμίσει ώστε να αποφεύγεται η υπερχείλιση. Διαθέτει και άλλο αισθητήρα που μπορεί να ξεχωρίζει τους χρήστες που τον χρησιμοποιούν και να τους καταχωρεί πόντους προκειμένου να ωφεληθούν με μειώσεις σε δημοτικά τέλη και άλλες ελαφρύνσεις.
Γενικότερα το ολοκληρωμένο σύστημα λειτουργίας του SMART διατίθεται και σε εφαρμογή για υπολογιστές και smart phones. O δε μηχανισμός που καθιστά έναν κάδο «έξυπνο» μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο δημόσιας χρήσης για την ώρα. Μελετάται όμως το ενδεχόμενο μετά την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε διαφόρους δήμους της Αττικής να τροποποιηθεί ο μηχανισμός ώστε να εφαρμοστεί και σε κάδους οικιακής χρήσης.