Ολλανδία: Έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος που φωσφορίζει!

Ο "Έξυπνος αυτοκινητόδρομος" είναι γεγονός. Στην Ολλανδία βέβαια προς το παρόν, αλλά αν έχει επιτυχία, λογικά θα εξαπλωθεί σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για φωσφορίζουσες ταινίες που χρησιμοποιούνται για την διαγράμμιση του δρόμου N329, στην πόλη Oss της Ολλανδίας. Κάθε άκρη της διαδρομής έχει τρεις γραμμές από φωσφορούχο χρώμα. Το συγκεκριμένο είδος χρώματος απορροφά το φως καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και στη συνέχεια, όταν πέφτει το σκοτάδι, φωτίζει ένα πράσινο φως τον αυτοκινητόδρομο για οκτώ ώρες.

Έτσι δεν χρειάζονται φώτα σε ολόκληρη τη διαδρομή. Αυτό, σε συνδιασμό με τις λάμπες με τα ενσωματωμένα φωτοκύτταρα, σημαίνουν έναν "πράσινο" αυτοκινητόδρομο, που δεν θα χρειάζεται να ξοδευτεί ενέργεια γι' ατόν.

Τα πούμε στο σημείο αυτό πως την ιδέα την είχε ο σχεδιαστής Daan Roosegaarde. Ο Daan Roosegaarde έχει ασχοληθεί πολύ με την δημιουργία πολλών ακόμη διαδραστικών και βιώσιμων δρόμων και δηλώνει ότι η εμπειρία από την οδήγηση κατά μήκος αυτού του δρόμου, τη νύχτα, είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα παραμύθι.

Επίσης, σχεδιάζεται η εισαγωγή χρωμάτων τα οποία θα λειτουργούν με βάση την θερμοκρασία, τα οποία θα είναι σε θέση να ενημερώσουμε τους οδηγού πότε οι δρόμοι είναι παγωμένοι. Λέγεται πως θα εμφανίζεται το σήμα της χιονονιφάδας στις χαμηλές θερμοκρασίες.