Ο εγκέφαλος θα ελέγχει τα προσθετικά μέλη σε λίγο καιρό

Η ανάπτυξη λειτουργικών τεχνητών μελών για ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο ή κάποια από τα άκρα τους ήταν κάτι που ανακούφισε την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, όχι μόνο των ίδιων των ακρωτηριασμένων ανθρώπων, αλλά και των συγγενών τους.

Ευτυχώς, τα τεχνητά μέλη χρησιμοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα όμως, γεννούν την ελπίδα πως δεν είμαστε μακρυά από την εποχή που τα τεχνητά αυτά μέλη θα έχουν πιο φυσική κίνηση η οποία θα ελέγχεται απ' ευθείας από τον εγκέφαλο του φέροντα. Φανταστείτε πως μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η δυνατότητα κίνησης στα τεχνητά μέλη και για την κίνηση αυτή χρησιμοποιούνται μυώνες του σώματος.

Σκεφτείτε πόσο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων έχουν κυρίως ακρωτηριασμένα χέρια. Όπως καταλαβαίνεται, πολύς κόσμος παρακολουθεί την έρευνα μιας ομάδας του πανεπιστημίου Chalmers. Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα εμφυτεύσιμο προσθετικό σύστημα, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο μέσω του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, ελπίζουν πως το σύστημα δεν είναι ευάλωτο σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από εξωτερικές πηγές, επιτρέποντας για παράδειγμα σε κάποιον που έχασε το χέρι του, να χειριστεί ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με ευκολία.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να καταφέρουν να βρουν τρόπους για να μπορεί το πρόσθετο μέλος να "επιστρέψει" ερεθίσματα, ώστε οι άνθρωποι που έχουν τέτοια μέλη να μπορούν να αποκτήσουν κάτι σαν αίσθηση αφής!!!