Ποια σεξουαλικά εγκλήματα και περιστατικά βίας θα επιτρέπει το Facebook να δημοσιεύουν οι χρήστες

Οι μυστικοί κανόνες και οι οδηγίες του Facebook για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να αναρτούν τα δύο δισεκατομμύρια χρήστες του, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μετά από δημοσιογραφική έρευνα που διενήργησε ο Guardian και αναμένεται να αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο για την ηθική του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 100 εσωτερικά έγγραφα που ρίχνουν 'φως' στο πώς αντιμετωπίζει το Facebook φαινόμενα όπως η βία, ο λόγος μίσους, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και οι αυτοτραυματισμοί. Υπάρχουν επίσης οδηγίες και για περιστατικά κανιβαλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες το Facebook δέχεται τεράστια πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να υιοθετήσει αυστηρότερες πολιτικές απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Σε ορισμένες απ' αυτές τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία κολοσσός, οι εργαζόμενοι έχουν μόλις 10 δευτερόλεπτα να αποφασίσουν το πώς θα αντιδράσουν. Πηγή ανέφερε στον Guardian ότι το Faceboοk δεν μπορεί πλέον να θέσει υπό έλεγχο το περιεχόμενό του.

Ορισμένα από τα σημεία που αποκαλύπτονται από την εξέταση των εγγράφων είναι τα ακόλουθα, σημειώνει η εφημερίδα:

Σχόλια όπως 'Κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ' θα πρέπει να διαγράφονται γιατί ως πρόεδρος κράτους εντάσσεται σε προστατευόμενη κατηγορία. Ωστόσο, είναι επιτρεπτό για κάποιον χρήστη να αναφέρει: 'Να σπάσει τον λαιμό της σκύλας' ή 'άντε να γ... και να πεθάνεις' γιατί δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές.

Βίντεο από βίαιους θανάτους, ενώ αναφέρονται ως ενοχλητικά, δεν χρειάζεται πάντα να διαγράφονται γιατί μπορεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση για ζητήματα όπως είναι οι ψυχικές ασθένειες, αναφέρουν οι εσωτερικές οδηγίες του Facebook.

Ορισμένες φωτογραφίες μη σεξουαλικής φυσικής βίας και μπούλινγκ παιδιών δεν χρειάζεται να διαγράφονται εκτός κι αν περιέχουν σαδιστικά στοιχεία.

Φωτογραφίες κακοποίησης ζώων μπορούν να διαμοιράζονται, ενώ μόνο οι φωτογραφίες που προκαλούν εξαιρετικά μεγάλη αναστάτωση μπορούν να αναφέρονται ως 'ενοχλητικές'.

Η χειροποίητη τέχνη που περιέχει γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέπεται ωστόσο η τέχνη που γίνεται με ψηφιακό τρόπο και δείχνει σεξουαλική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται.

Τα βίντεο εκτρώσεων επιτρέπονται, αρκεί να μην περιλαμβάνουν γυμνό.

Το Facebook θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταδίδουν ζωντανά προσπάθειες να αυτοτραυματιστούν, γιατί 'δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρεί τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιδία'.

Κάθε χρήστης που έχει περισσότερους από 100.000 ακολούθους στην πλατφόρμα χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπόκειται πλέον στους κανόνες προστασίας που προορίζονται για τους υπόλοιπους 'ανώνυμους' χρήστες.

Άλλα σχόλια όπως 'ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει' δεν θεωρούνται ως αξιόπιστες απειλές, αναφέρει η εφημερίδα.