Ποιος θα ελέγχει τον λογαριασμό σου στο Facebook αφού πεθάνεις;

Όλο και περισσότερο η ζωή μας ολόκληρη μπαίνει μέσα στα social media. Φωτογραφίες, βίντεο, προσωπικές απόψεις, δηλώσεις, σχόλια, κ.ο.κ. Έχεις αποφασίσει ποιος θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό σου στο facebook αφού πεθάνεις;

Τι; Μακάβριο; Απαραίτητο για κάποιους, όπως και η διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων, έτσι πρέπει να γίνεται και η κληρονομιά των δεδομένων. Τουλάχιστον αυτό σκέφτηκαν κάποιοι, το ζήτησαν από το Facebook, κι αυτό ανταποκρίθηκε. Μια νέα προσθήκη έγινε σήμερα στο λογαριασμό Facebook, η οποία θα είναι πρώτα διαθέσιμη για τους κατοίκους των Η.Π.Α από σήμερα και επιτρέπει στο χρήστη να ορίσει ένα "κληρονόμο" που θα διαχειρίζεται τη "περιουσία" που άφησε πίσω του ο αποθανών.

Μέχρι πρότινος, το κοινωνικό δίκτυο "πάγωνε" τους λογαριασμούς όσων ατόμων είχαν φύγει από τη ζωή, μη μπορώντας να ικανοποιήσουν την επιθυμία αυτών που ήθελαν να τους διαχειριστούν. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το νόημα στη διατήρηση του λογαριασμού ενός ατόμου που έχει φύγει από τη ζωή είναι να μείνει κάτι σαν μνημείο. Οι επαφές του αποθανόντα χρήστη θα μπορούν να αφήνουν μηνύματα, ενώ ο "κληρονόμος" θα μπορεί να αλλάζει την εικόνα προφίλ, να απαντά σε μηνύματα ή ακόμα και να δέχεται αιτήματα φιλίας αλλά όχι να διαγράψει το λογαριασμό. Αν έχει δοθεί άδεια, ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύσει αναρτήσεις και φωτογραφίες του λογαριασμού, αλλά όχι τα προσωπικά μηνύματα.

Βέβαια, όλα αυτά θα είναι εφικτά μόνο αν το επιλέξει ο χρήστης. Σε αντίθετη περίπτωση, το Facebook απλά θα "παγώσει" το λογαριασμό, αφήνοντας τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις στις ρυθμίσεις που είχε κάνει ο χρήστης.

Το Facebook αλλά και άλλες υπηρεσίες του Διαδικτύου δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ιδιωτική ζωή του αποθανόντος και τις απαιτήσεις της οικογένειάς του ή των φίλων του. Η Google, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη διαδικτυακή εταιρεία που επέτρεψε σε χρήστες της να επιλέξουν τους "κληρονόμους" τους, ονομάζοντάς τους ως "ανενεργούς διαχειριστές λογαριασμού".

Για να ορίσετε το "κληρονόμο" σας, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να έχει ήδη δικό του λογαριασμό στο Facebook, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings), στο μενού Ασφάλεια (Security), "Επαφή Κληρονομιάς" (Legacy Contact), ενώ πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως μπορείτε να διαλέξετε μόνο ένα άτομο, το οποίο θα μπορείτε αργότερα να αλλάξετε. Επίσης, αν στη νόμιμη διαθήκη σας ορίσετε το άτομο που θα χειρίζεται το λογαριασμό, τότε το Facebook θα ορίσει υπεύθυνο το συγκεκριμένο άτομο ως διαχειριστή του λογαριασμού σας.

Μετά τα γενέθλια, τις σχέσεις και τις δουλειές που έχει ορίσει κάθε χρήστης στο προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, τώρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν και τη περίπτωση διαχείρισης όλων αυτών των στοιχείων σε περίπτωση που αποβιώσει.