Προκαλεί ανησυχίες η διαρκής διαρροή πληροφοριών απο το Facebook.

H διαδικτυακή πλατφόρμα του Facebook αποδεικνύει καθημερινά πόσο διάτρητη είναι από πλευράς ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Προσφάτως βρέθηκαν σε σέρβερ δημόσιας χρήσης εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία πληροφοριών εγγεγραμμένων μελών του Facebook. Η αδυναμία αυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά ανησυχίες και προβληματισμό.

Η συλλογή των στοιχείων φαίνεται να έγινε από δύο ανεξάρτητες του Facebook εταιρείες. Η μια εταιρεία με έδρα το Μεξικό συνέλεξε 540 εκατομμύρια αρχεία χρηστών που αφορούσαν σε σχόλια, αντιδράσεις, ακόμα και ονομάτα λογαριασμών. Τα αρχεία αυτά τα διοχέτευσε σε σέρβερ της Amazon. H δεύτερη εταιρεία, είναι αμερικάνικη και είχε αποθηκεύσει 22 μόνο χιλιάδες πληροφοριακά αρχεία χρηστών, τα οποία όμως περιελάμβαναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία διοχέτευσε σε άλλο σέρβερ. Δυστυχώς παρά τα σχετικά αιτήματα και τις οχλήσεις που τους εγίναν και οι δύο εταιρείες αρνούνται να διαγράψουν τα στοιχεία αυτά από τις πλατφόρμες τους.

Το Facebook, μέσω εκπροσώπου τύπου του περιορίστηκε απλά να δηλωσει ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα αρχεία του είναι παράνομη και προσπάθησε να καθησυχάσει τους χρήστες λέγοντας τους ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κακή χρήση των στοιχείων που έχουν διαρρεύσει. Επιπλέον ανακοίνωσαν πως κατασκεύασαν ένα πρόγραμμα ασφαλείας που όπως είπαν θα μπλοκάρει την συλλογή πληροφοριών χρηστών χωρίς την άδεια του Facebook. Ωστόσο κάθε προβληματισμός είναι εύλογος καθώς όλοι θυμόμαστε το σκάνδαλο πριν μερικά χρόνια όπου 87 εκατομμύρια λογαριασμών χρηστών του Facebook χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση προεκλογικών καμπανιών μεταξύ των οποίων ήταν κι αυτή του Ντόναλτν Τραμπ.