Πόσο καλά πιστέυετε ότι θα σας φώτιζε ένα φεγγάρι...Κινέζικο?!

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη σύλληψη είχαν οι επιστήμονες της διαστημικής ομάδας στην πολή Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας! Εξελίσσοντας παλαιότερες παρόμοιες δημιουργικές σκέψεις, οραματίστηκαν την κατασκευή μιας "ψευτικης" σελήνης, την οποία θα θεσουν σε τροχιά, όπως γίνεται με έναν τυπικό δορυφόρο, πάνω από την περιοχή τους. Το σχέδιο υλοποίησης αυτής της ιδέας παρουσιάστηκε επισήμως πριν λίγες μέρες σε εκδηλωση-συνέδριο για πρωτοπόρες ιδεες που προάγουν την επιχειρηματικότητα από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Έρευνας Τεχνολογίας Μικροηλεκτρονικών Συστημάτων του Τσενγκντού, Γου Τσουνφενγκ. Η σκοπιμότητα υλοποίησης της κατασκευής ενός τέτοιου φεγγαριού εξυπηρετεί τη φωταγώγηση της πόλης και σύμφωνα με μελέτες που εχουν γίνει προβλέπεται να φωτίζει αποδοτικά περιοχη εμβέλειας μεχρι και ογδόντα χιλιομέτρων αντικαθιστώντας την κλασσικη φωταγώγηση των δρόμων. Το τεχνητό αυτό φεγγάρι θα παίρνει φως από το αυθεντικό φεγγάρι, παρόλα αυτά όμως αξιοποιώντας την σεληνιακη φωτεινή ενέργεια προβλέπεται ότι θα είναι οκτώ φορές πιο φωτεινό.

Οι επιστήμονες της διαστημικής ομάδας της Τσενγκντού εμπνέυστηκαν το συγκεκριμένο εγχείρημα από παρόμοιες σκέψεις του παρελθόντος, που περισσότερο αφορούσαν στην κατασκευή τεχνητών πηγών φωτός μέσω αντικατοπτρισμου της ηλιακής ενέργειας όπως την είχε οραματιστεί Γάλλος καλλιτέχνης για το Παρίσι. Κάτι αντίστοιχο έχει αφαρμοστεί με τρεις καθρέφτες και στην πολή Ρούκαν της Νορβηγίας, το 2013, ενω το 1990 δορυφόρος που ανακλούσε το ηλιακό φως τέθηκε σε τροχιά από Ρώσους επιστήμονες. Η ιδέα αντλησης φωτός από το φεγγάρι δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμης γιατί πιστευόταν ότι το σεληνιακό φως θα ήταν αφενός πιο αδύναμο και αφετέρου μπορεί η φωταγώγηση με αυτό να προκαλούσε αρνητικές συνέπειες στους βιορυθμούς ορισμένων ζώων και να δυσχέραινε την δουλειά των αστρονόμων. Παρα ταύτα οι συγχρονές μελέτες ισχυρίζονται πως το φως που θα παραχθει μεσω αυτού το δορυφόρου θα γειτνιάζει και θα προσομοιαζει με το φυσικό φως χωρις άρα να επιφέρει ανεπιθυμητες ενέργειες κατά οποιοδήποτε τρόπο. Άλλωστε τώρα πλεόν υπάρχει η τεχνογνωσία επιτυχούς υλοποίησης του παραπάνω σχεδίου το οποίο μελετάται εδώ και χρόνια.

Δεν είναι σαφες ακόμα αν η κυβέρνηση της χώρας ή οι τοπικές αρχές της πόλης είναι σύμφωνες με την κατασκευή της τεχνητής σελήνης, παρότι το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Έρευνας Τεχνολογίας Μικροηλεκτρονικών Συστημάτων συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση γύρω από τα διαστημικά προγράμματα. Εαν πάντως τα πραγματα δεν μείνουν στο σχεδιασμό και προχωρήσουν σε υλοποίηση, το τεχνητό ομοίωμα της σελήνης αναμένεται να τεθεί σε τροχια το 2020.