Σε δυο χρόνια η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού!

Ο γνωστός Ιταλός νευροχειρούργος Σέρτζιο Καναβέρο ανακοίνωσε πως απέχει μόλις δύο χρόνια από μία επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού. Τι; Δεν γίνονται αυτά; Συνεχίστε το διάβασμα και δείτε και μόνοι σας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δρ.Καναβέρο, η “ κεφαλοσωματική αναστόμωση”, όπως αποκαλείται η μέθοδό του, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια με στόχο την παράταση της ζωής ανθρώπων που υποφέρουν από εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού και μυϊκού συστήματος, ή πάσχουν από προχωρημένες μορφές καρκίνου.

΄Οταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ανακοίνωσή του όχι μόνο στους ιατρικούς κύκλους αλλά και σε κοινωνικούς, είπε πως “Αν η κοινωνία δεν το θέλει, δεν θα το κάνω. Αλλά εάν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη δεν το θέλουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάπου αλλού. Προσπαθώ να γίνει με το σωστό τρόπο, αλλά πριν πας στο φεγγάρι πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν”.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που διατηρούν ακόμα επιφυλακτική στάση. Ο Χάρι Γκολτνσμιθ, καθηγητής νευροχειρουργικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφρόνια δήλωσε πως “Πρόκειται για ένα υπερβολικό project που είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα δουλέψει ποτέ, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τη διαδικασία”.

Σημειώνεται ότι το 1970 είχε πραγματοποιηθεί μια τέτοιου είδους μεταμόσχευση σε μαϊμού με αρκετά περιορισμένο βαθμό επιτυχίας. Οι χειρούργοι κατάφεραν να ενώσουν το κεφάλι σε άλλο σώμα, αλλά το ανασοποιητικό σύστημά του το απέρριψε. Το ζώο κατόρθωσε να παραμείνει ζωντανό για εννέα μόλις ημέρες.