Το Reddit αντιμετωπίζει αγωγή για αποτυχία κατάργησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Μια γυναίκα μήνυσε το Reddit επειδή επέτρεπε σε έναν πρώην φίλο της να δημοσιεύει επανειλημμένα πορνογραφικές εικόνες της ως 16χρονης. Η αγωγή εφαρμόζει αμφιλεγόμενα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2018 στο πλαίσιο του FOSTA-SESTA σε έναν ιστότοπο που επέστησε ιδιαίτερη κριτική για σεξουαλικοποίηση παιδιών. Η υπόθεση που προκύπτει θα δοκιμάσει τα όρια των νομικών ασπίδων των πλατφορμών εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποδυνάμωση του νόμου.

Η γυναίκα, η οποία αναγνωρίστηκε με το ψευδώνυμο Jane Doe, υποστηρίζει ότι «το Reddit επωφελείται εν γνώσει του από την χαλαρή επιβολή των πολιτικών περιεχομένου της, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής πορνογραφίας». Ισχυρίζεται ότι το 2019, ένας καταχρηστικός πρώην φίλος δημοσίευσε σεξουαλικές φωτογραφίες και βίντεο που είχε τραβήξει χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της. Αλλά όταν ειδοποίησε τους Reddit συντονιστές, θα μπορούσαν να περιμένουν «αρκετές ημέρες» πριν καταργήσουν το περιεχόμενο, ενώ οι διαχειριστές του Reddit επέτρεψαν στον άντρα να συνεχίσει να δημοσιεύει και να δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό όταν ο παλιός του λογαριασμός είχε απαγορευτεί.

«Επειδή το Reddit αρνήθηκε να βοηθήσει, εναπόκειται στην Jane Doe να παρακολουθεί τουλάχιστον 36 subreddits - για τα οποία γνωρίζει - για ποια Reddit επέτρεψε στον πρώην φίλο της να χρησιμοποιήσει επανειλημμένα για να δημοσιεύει επανειλημμένα παιδική πορνογραφία», αναφέρει το παράπονο. «Η άρνηση της Reddit να δράσει σήμαινε ότι τα τελευταία χρόνια η Jane Doe αναγκάστηκε να συνδεθεί στο Reddit και να περάσει ώρες ψάχνοντας μερικά από τα πιο σκοτεινά και πιο ενοχλητικά υποβρύχια της ώστε να εντοπίσει τις θέσεις του ανήλικου εαυτού της και μετά να πολεμήσει με το Reddit για να τα αφαιρέσετε. "

Η γυναίκα αναζητά ένα μοτίβο δράσης που αντιπροσωπεύει όποιον είχε δημοσιεύσει παρόμοιες φωτογραφίες ή βίντεο στο Reddit ενώ ήταν κάτω των 18 ετών. Κατηγορεί τη Reddit ότι διανέμει παιδική πορνογραφία, ότι δεν ανέφερε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παραβίασε τον νόμο περί προστασίας θυμάτων εμπορίας. Δεν είναι σαφές εάν ο πρώην φίλος - ποιος θα ήταν πλήρως υπεύθυνος για τη δημοσίευση των εικόνων - μήνυσε ή κατηγορήθηκε ποινικά.

Η καταγγελία αναφέρει το FOSTA-SESTA, μια τροποποίηση του άρθρου 230 του νόμου περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες, ως κεντρικό στοιχείο της αγωγής. Η ενότητα 230 παρέχει μια ευρεία νομική ασπίδα για «διαδραστικές υπηρεσίες υπολογιστή» όπως το Reddit, περιορίζοντας την ευθύνη τους εάν οι χρήστες δημοσιεύουν παράνομο περιεχόμενο. Ωστόσο, το νομοσχέδιο FOSTA-SESTA του 2018 κατάργησε τις προστασίες για υλικό που σχετίζεται με την εμπορία σεξ. Η αγωγή υποστηρίζει προφανώς ότι η υπόθεση της Jane Doe πληροί αυτόν τον ορισμό, επειδή τα έσοδα από διαφημίσεις της Reddit μετέτρεψαν το βίντεο σε μια «εμπορική σεξουαλική πράξη».

Η αγωγή υποστηρίζει ότι το Reddit γνώριζε ότι ο ιστότοπός της ήταν ένας κόμβος για παράνομες φωτογραφίες και βίντεο, με βάση την κάλυψη ειδήσεων και συμβουλές από τους ίδιους τους χρήστες, και θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για την προστασία των θυμάτων. «Η ίδια η Reddit παραδέχθηκε ότι γνωρίζει την παρουσία παιδικής πορνογραφίας στον ιστότοπό της», αναφέρει το παράπονο. Μεταξύ άλλου αμφισβητήσιμου περιεχομένου, παραθέτει πολλά δευτερεύοντα αρχεία που έχουν καταργηθεί τώρα με τίτλους που αναφέρονται στο "jailbait", συμπεριλαμβανομένου ενός διαβόητου φόρουμ που καταργήθηκε το 2011 μετά από διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης. (Αυτό το subreddit δεν επέτρεπε γυμνές εικόνες, αλλά ενθάρρυνε σεξουαλικά υπονοούμενες.)

Η Reddit αρνείται ότι αποδέχθηκε την κακοποίηση. «Το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) δεν έχει θέση στην πλατφόρμα Reddit. Διατηρούμε ενεργά πολιτικές και διαδικασίες που δεν ακολουθούν απλώς το νόμο, αλλά υπερβαίνουν αυτόν », δήλωσε εκπρόσωπος της Reddit σε δήλωση προς το The Verge. «Αναπτύσσουμε τόσο αυτοματοποιημένα εργαλεία όσο και ανθρώπινη νοημοσύνη για τον προληπτικό εντοπισμό και αποτροπή της διάδοσης υλικού CSAM. Όταν βρίσκουμε τέτοιο υλικό, το εκκαθαρίζουμε και απαγορεύουμε μόνιμα την πρόσβαση του χρήστη στο Reddit. Λαμβάνουμε επίσης τα μέτρα που απαιτούνται βάσει του νόμου για την αναφορά των σχετικών χρηστών και τη διατήρηση τυχόν απαραίτητων δεδομένων χρήστη. "