Φόρος και στο Ιnternet από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου 2016 θα εφαρμοστεί η επιβολή φόρου 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Θα επιβληθεί σε όλες τις συνδέσεις στο διαδίκτυο είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet ή κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Με συμπληρωματικές διατάξεις αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή του μέτρου, παρά τις προειδοποιήσεις και τις αντιδράσεις, που διατυπώθηκαν περί αντιαναπτυξιακής φύσης του μέτρου, καθώς ήδη σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το β΄ εξάμηνο του 2015, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας ανέρχεται μόλις στο 30,8% επί του πληθυσμού (11η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.).

Υπολογίζεται ότι με την επιβολή του νέου ειδικού φόρου, σχεδόν το μισό της αξίας της υπηρεσίας που θα πληρώνει ο συνδρομητής, θα αφορά φόρους προς το Δημόσιο. Κατά συνέπεια, οι πάροχοι θα προβούν σε αύξηση τιμών, ώστε να συνεχίσουν να είναι κερδοφόροι. Ο ειδικός φόρος έρχεται να προστεθεί στον ήδη αυξημένο ΦΠΑ από 23% σε 24%, που αφορά και πάλι τη σύνδεση στο Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς θεωρούνται είδη πολυτελείας.

Tags: