Χούντζα-Πατάν-Καλάς ,οι έλληνες του Πακιστάν

Χούνζα, Πατάν, Καλάς: Φυλές του Πακιστάν. Στα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αναφέρονται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.«..οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θεωρούνται απόγονοι 5 στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα μέρη αυτά.» γράφουν για τους Χούνζα ενώ για τους κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ λένε «..οι κάτοικοι του Σουάτ είναι μουσουλμάνοι Πατάνς, Κοχιστανοί και Γκουζάρ.Μερικοί έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»
Όσο για τους Πατάνς διαβάζουμε: «οι Έλληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ.Τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασσικά ελληνικά χαρακτηριστικά..».
Η φυλή όμως που προβάλλεται περισσότερο είναι η Καλάς, η οποία είναι η μοναδική που δεν έχει εξισλαμιστεί. «..λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδας πέρασε από την περιοχή το 327π.Χ μερικοί από τους στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αποτέλεσαν τους προγεννήτορες των Καλάς.
Το καλοκαίρι του 1994 ένας Έλληνας εκπαιδευτικός από την Αθήνα, ο Αθ.Λερούνης, επισκέφτηκε το Πακιστάν για να κάνει ορειβασία. Εκεί συνάντησε τους Καλάς και από τότε ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αποκτήσουν σχολείο.Εξάλλου μόνο αυτό του ζήτησαν.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ.Λερούνης πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας, αποτάθηκε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που ανέλαβαν το χτίσιμο του σχολείου στο Κρακάλ σε υψόμετρο 2.200 μετρών στον Ινδικό Καύκασο, και μαζεύτηκαν 17 εκατομμύρια από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Έτσι το 1995 χτίστηκαν δύο αίθουσες και το καλοκαίρι του 1996 άλλες τρεις, όπου 56 μικροί Καλάς μαθαίνουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, την πακιστανική και αγγλικά.Φυσικά το σχολείο έχει διάφορες ατέλειες όπως έλλειψη θρανίων και άλλα προβλήματα.Για την ενίσχυση των Καλάς η Γ΄ ΕΛΜΕ Αττικής έχει ανοίξει στην Αγροτική Τράπεζα τον λογαριασμό 4180100655769. Το καλοκαίρι του 1994 ένας Έλληνας εκπαιδευτικός από την Αθήνα, ο Αθ.Λερούνης, επισκέφτηκε το Πακιστάν για να κάνει ορειβασία. Εκεί συνάντησε τους Καλάς και από τότε ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αποκτήσουν σχολείο.Εξάλλου μόνο αυτό του ζήτησαν...
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ.Λερούνης πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας, αποτάθηκε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που ανέλαβαν το χτίσιμο του σχολείου στο Κρακάλ σε υψόμετρο 2.200 μετρών στον Ινδικό Καύκασο, και μαζεύτηκαν 17 εκατομμύρια από μαθητές και εκπαιδευτικούς.Έτσι το 1995 χτίστηκαν δύο αίθουσες και το καλοκαίρι του 1996 άλλες τρεις, όπου 56 μικροί Καλάς μαθαίνουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, την πακιστανική και αγγλικά.Φυσικά το σχολείο έχει διάφορες ατέλειες όπως έλλειψη θρανίων και άλλα προβλήματα.
Ένα γράμμα από τον δάσκαλο των Καλάς Krakal Bumburate.
Αγαπητά αδέλφια μας Έλληνες, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο δώρο που προσφέρατε στο λαό των Καλάς.Είναι η πρώτη φορά που τα αδέλφια μας οι Έλληνες σκέφτηκαν για εμάς.Αυτό το σχολείο θα είναι η καλύτερη απαρχή για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. ..Είναι η πρώτη φορά που μετά από χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες αδερφοί μας επισκέφθηκαν την Κεντρική Ασία. ..Θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι εάν αποφασίζατε να μας επισκεφθήτε. Τα σπίτια μας είναι ανοικτά για τους Έλληνες αδερφούς μας. Μη μας ξεχνάτε. Anis Umar .

Tags: